Ketojenik (veya düşük karbonhidratlı) diyetin bir özelliği, insan vücudunun böyle bir yeniden yapılandırılmasının başlatılmasıdır; bu sırada, karbonhidratlar değil, ketonları bir enerji kaynağı olarak kullanır. Bu maddeler karaciğer tarafından yağlardan sentezlenir ve vücudun enerji tüketimini tam olarak telafi etmenizi sağlar.
Düşük karbonhidratlı (ketojenik) diyetin yararları ve zararları
İnsan vücudu, yaşam için gerekli enerjiyi en erişilebilir kaynaklardan alacak şekilde tasarlanmıştır. Vakaların ezici çoğunluğunda karbonhidratlardır. Onlardan vücudun glikoz ve insülin almasıdır.
Glikoz, sentezlenmesi en kolay yakıttır ve insülin yardımı ile dolaşım sistemi yoluyla vücutta iyi bir şekilde dağılır. Bu basit ve çok yönlü sistem nedeniyle, mevcut yağ rezervleri genellikle sahipsiz bırakılır.
Bu nedenle, büyük miktarda karbonhidrat içeren düzenli bir diyet, kilo kaybına çok fazla katkıda bulunmaz. Durumu enerji tüketimi ile değiştirmek için beslenme uzmanları özel bir diyet geliştirdiler.
Anlamı, karbonhidrat alımının önemli bir kısıtlamasıyla insan vücudunun bir ketoz durumuna girmesi gerçeğinde yatmaktadır. Bu, gıda alımı miktarı azaldığında vücut tarafından tetiklenen normal bir fizyolojik süreçtir. İnsan vücudu, karaciğer tarafından işlenen yağ asitlerinden enerji çekmeye başlar. Bu nedenle düşük karbonhidratlı (ketojenik) bir diyetin birinci önceliği vücudu bu duruma getirmektir.
Çoğu kilo verme diyetinin aksine, keto diyeti kalorileri azaltmakla ilgili değil, yalnızca karbonhidrat alımını azaltmakla ilgilidir. İnsan vücudu, kendisine birçok avantaj sağlayacak olan yeni bir beslenme sistemine hızla yeniden uyum sağlayabilir.
Kan şekeri seviyelerinin normalleştirilmesi
Düşük karbonhidratlı diyete dayalı bir ev diyeti, kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur. Bu, tip 2 diyabeti önlemenin etkili bir yoludur.
Zihinsel performansın iyileştirilmesi
Ketojenik diyet uygulayan çoğu insan, normal öğünlere kıyasla düşünce süreçlerinin arttığını ve hafızanın geliştiğini bildirmektedir. Ketonlar beyin için mükemmel bir yakıttır. Bu gerçek, kan şekerinde keskin sıçramaların olmamasıyla birleştiğinde, entelektüel çalışma yapan bir kişinin konsantrasyonunun artmasına ve performansının artmasına yardımcı olur.
kalıcı tokluk
Ketojenik bir ev diyeti, yalnızca gün boyunca bir güç dalgası hissetmeyi mümkün kılan gerekli enerji rezervlerini yenilemekle kalmaz, aynı zamanda mükemmel şekilde doyurur (diyetin yüksek kalorili içeriği nedeniyle).
Epileptik nöbetlerin sıklığını azaltmak
Düşük karbonhidratlı diyetler epilepsi ile mücadelede uzun süredir kullanılmaktadır. Özellikle sık sık, bu hastalıktan muzdarip çocuklar için bu tür yiyecekler önerilir. Keto diyetleri, minimum miktarda ilaçla bile hastaların durumunu stabilize etmenizi sağlar.
"Kötü" kolesterol seviyesini düşürmek
Bu gıda sistemi yüksek yağlı protein ürünleri alımını içerse de, kolesterol birikintileri ile kan damarlarının tıkanmasına neden olmaz. Kan akışının kalitesini etkilemeyen ve birçok hayati fizyolojik süreçte yer alan sadece "iyi" kolesterol birikimine katkıda bulunduğundan.
İnsülin direncinin önlenmesi
Organların ve dokuların insüline duyarlılığı üzerinde kontrolün olmaması durumunda, tip 2 diyabet geliştirme olasılığı artar. Ve ketojenik diyetler de kandaki bu hormonun seviyesini normal seviyelere indirmeye yardımcı olabilir.
Sivilce ile mücadele
Birçok kadın, düşük karbonhidratlı bir diyete geçtiklerinde cilt durumlarının gözle görülür şekilde iyileştiğini ve akne belirtilerinin ortadan kalktığını belirtiyor.
Ancak kilo kaybı için ketojenik diyetin de bazı dezavantajları olduğu unutulmamalıdır. Her şeyden önce, bu, lif eksikliğinin yanı sıra tahıllar, baklagiller, meyveler ve sebzeler açısından zengin olan vitamin ve minerallerle ilgilidir.
Bu gıda sisteminin taraftarlarının karşılaşabileceği bir diğer yaygın sorun, mağaza raflarından satın alınabilecek et ürünlerinin kalitesidir. Gerçekten de, üreticiler genellikle çiftlik hayvanları veya kümes hayvanları yetiştirirken büyümeyi hızlandırmak ve hayvan hastalıkları olasılığını azaltmak için tasarlanmış özel katkı maddeleri kullanırlar. Düzenli kullanımı kalp hastalığının gelişimine katkıda bulunan yarı mamul et ürünlerinin yanı sıra sosis ürünlerinin kalitesi de arzulanan çok şey bırakıyor.
Doktorlar, bu düşük karbonhidratlı diyetin diyabet ve epilepsi hastaları için en uygun olduğu konusunda uyarıyorlar. Ancak hamile kadınlar ve metabolik bozukluklardan muzdarip kişiler onu tamamen terk etmelidir.
Düşük karbonhidrat diyeti kilo vermek için iyi mi?
Ketojenik bir diyetle vücut enerji kaynağı olarak serbest yağları kullanır, bu nedenle kilo verme faydaları açıktır. Ve vücut yağının oluşumundan sorumlu olan insülin hormonu seviyesindeki azalma, fazla kilolardan etkili bir şekilde kurtulmanızı sağlar.
Bu kilo verme diyeti aynı zamanda MCT yağı (orta zincirli trigliserit kaynağı) ve kurşun geçirmez kahve (tereyağlı kahve ve MCT yağı) gibi yerli tüketici için hala oldukça egzotik olan ürünlerin dahil edilmesini de içerir.
Ketojenik diyet, aynı hacimde kas kütlesini korurken vücut yağını hızlı bir şekilde enerjiye dönüştürme yeteneği nedeniyle çoğu profesyonel sporcu tarafından büyük beğeni topluyor. Ve uygun şekilde tasarlanmış bir eğitim sistemi ile büyümesi de mümkündür.
Bu ev diyeti, karbonhidrat içermeyen gıda sistemlerine uyma ve düzenleme kuralları hakkında zaten bir fikri olan kişiler için en uygundur. Bir kişi birkaç kilodan kurtulma görevi ile karşı karşıyaysa, basit karbonhidrat kaynakları olan yiyecekleri (tatlılar, kekler ve diğer fast food) reddederek başlamalıdır. Bununla birlikte, yağlı ve yüksek kalorili proteinli yiyecekleri aşırı kullanmamak önemlidir.
Ketojenik diyetin bir diğer önemli yararı, gıda bozulmalarına karşı etkili bir savunma olan uzun süreli tokluktur.
Düşük Karbonhidratlı Evde Diyet Tarifleri
Vücutta ketozis sürecini başlatmak için belirli bir beslenme sistemine bağlı kalmak gerekir. Düzenlemeyi kolaylaştırmak için minimum karbonhidrat ve maksimum yağ içeren aşağıdaki basit tarifleri kullanabilirsiniz.
Pişirmeden cheesecake
Bu tatlıyı hazırlamak için derin bir kaba 200 gr yumuşak krem peynir ve 50 gr krema koyun. Homojen, havadar bir kütle elde edilene kadar bir karıştırıcı ile çırpın. 1 çay kaşığı dökün. sıvı stevia ve 1 yemek kaşığı. ben. limon suyu ve ardından biraz vanilin ve limon kabuğu rendesi (her biri 0. 25 çay kaşığı) ekleyin. Elde edilen kütleyi iyice karıştırın ve kaselere yerleştirin. Buzdolabına birkaç saat koyun (daha yoğun bir kıvam elde etmek için).
Otlar ile pişmiş somon
Yemeği hazırlamak için önce marineyi hazırlamanız gerekir. Bunu yapmak için 1 çay kaşığı karıştırmanız gerekir. doğranmış sarımsak, her biri 0, 5 çay kaşığı. öğütülmüş zencefil, fesleğen, kekik, kekik, tarhun veya biberiye ile 120 ml soya sosu ve aynı miktarda susam yağı. Ardından, yaklaşık bir kilogram ağırlığında somon filetoyu hazırlayın. Bir fırın torbasına koyun ve elde edilen turşunun üzerine dökün. Balıkları bir saat buzdolabına koyun. Bundan sonra, refrakter bir formda serilmeli, kalan marine ile dökülmeli ve önceden 180 ° C'ye ısıtılmış bir fırında 15 dakika pişirilmelidir. Balık pişirilirken sebze karışımını hazırlamanız gerekir. 150 gr petrolü dilimler halinde kesin ve 50 gr arpacık soğanı doğrayın. Sebzeleri 200 gr tereyağı ile bir tavada kızartın. Bitmiş balığı fırından çıkarın, sebze karışımını dökün ve 10 dakika daha pişirin.